Święta Bożego Narodzenia to ważny czas dla wielu osób, nie tylko wierzących. Nie da się odmówić im wyjątkowego, magicznego klimatu. Dużą rolę w świętach odgrywają towarzyszące im zwyczaje. A jak w Niemczech obchodzi się Boże Narodzenie? Jakie tradycje są podobne do polskich, a które są zupełnie inne? Odpowiedź znajdziesz w poniższym wpisie – warto go przeczytać, jeśli planujesz pracować w Niemczech w okresie świątecznym.
Przygotowania do świąt w Niemczech zaczynają się wcześniej niż w Polsce, bo już na cztery tygodnie przed Wigilią, od pierwszej niedzieli adwentu. W każdą niedzielę adwentu tradycyjnie zapalana jest jedna świeca, a w domach pojawiają się adwentowe stroiki z gałęzi świerku bądź jodły. Popularnym zwyczajem, znanym również w Polsce są kalendarzyki adwentowe, zawierające 24 czekoladki na każdy dzień trwającego adwentu.
Niewątpliwie zwyczaj ten jest jednym z najmocniej kojarzonych ze świętami Bożego Narodzenia. W niemieckich domach również przystraja się zielone drzewka, w języku niemieckim nazywane Weihnachstbaum. Co więcej – to właśnie z Niemiec na przełomie XV i XVI wieku choinki przywędrowały do Polski. Tradycyjne ozdoby choinki to imbirowe ciasteczka, kolorowe lampki oraz drewniany żłobek, umieszczany u stóp drzewka. W Niemczech choinki ubiera się nawet kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem, a nie – jak w Polsce – w Wigilię.
Każdego roku w Niemczech organizuje się około 150 jarmarków bożonarodzeniowych, które są uwielbiane zarówno przez mieszkańców, jak i odwiedzających kraj turystów. Jarmarki to okazja, by spróbować tradycyjnych lokalnych specjałów świątecznych, napić się grzanego wina z przyprawami, a także zakupić piękne świąteczne ozdoby. Jarmarki otwierają się w praktycznie każdym większym niemieckim mieście i trwają od początku adwentu aż do Bożego Narodzenia.
Tradycją w Polsce jest podawanie 12 dań na wigilijny stół. W Niemczech jadłospis jest nieco mniejszy, ponieważ zawiera 9 dań, takich jak sałatka ziemniaczana oraz pieczone kiełbaski. Niemcy nie znają zwyczaju łamania się opłatkiem oraz zostawiania miejsca dla wędrowca, nie poszczą, a na mszę chodzą po południu, a nie o północy. Podobnie jak w Polsce wręczane są świąteczne prezenty, jednak zgodnie z lokalną tradycją nie chowa się ich po choinką, lecz kładzie na stole.
W tym dniu stoły są obficiej zastawione, niż na Wigilię. Tradycyjne dania to między innymi pieczona gęś nadziewana jabłkami bądź kasztanami, pieczona dziczyzna. Nieodzownym elementem menu są również pierniczki na bazie miodu oraz aromatycznych przypraw, a także strucla nadziewana bakaliami.
Tradycją, które szczególnie lubią dzieci, jest oczywiście rozdawanie prezentów przez specjalnego gościa. Podobnie jak w Polsce, w Niemczech rozdającymi są różne postacie, w zależności od lokalnej tradycji. W środkowych oraz wschodnich landach jest nim Świąteczny Gość, przypominający świętego Mikołaja, jakiego zna cały świat. Z kolei na zachodzie i południu prezenty rozdawane są przez Dzieciątko Jezus. Ponadto 6 grudnia dzieci odwiedza heilige Nikolaus, czyli biskup Mikołaj – dzień ten to jego imieniny.
Jeśli jesteś opiekunem seniora i planujesz pracować w Niemczech w czasie świąt Bożego Narodzenia, poznanie lokalnych tradycji może być bardzo pomocne. Z taką wiedzą będziesz wiedzieć czego możesz się spodziewać, a także jak się zachować, a jakich zachowań unikać. Nie martw się jednak, że będziesz czuł się obco – wiele z niemieckich świątecznych tradycji jest bardzo podobnych do tych, które dobrze znasz.