Właściwie zbilansowana i odżywcza dieta jest bardzo ważna u każdego podopiecznego. Jest to istotne, gdyż u seniorów zachodzą liczne procesy starzenia się organizmu. Może to skutkować gorszym procesem trawienia, wchłaniania oraz metabolizmem składników pokarmowych. Dlatego, jeśli jesteś opiekunką lub opiekunem osoby starszej, dowiedz się, jak powinna wyglądać zdrowa dieta seniora.
Dieta seniora powinna obfitować przede wszystkim w warzywa i owoce. Każda opiekunka lub opiekun przygotowujący podopiecznemu posiłki musi pamiętać, aby stanowiły one minimum połowę posiłku. Jest to ważne, gdyż są one źródłem potrzebnych witamin, minerałów oraz polifenoli. Jeśli senior ma trudność w jedzeniu ich na surowo (wtedy zawierają najwięcej wartości odżywczych), to warto podawać je w formie rozdrobnionej. Sprawdzą się także jako główny składnik zup, sosów, koktajli itp. Oprócz tego dieta osoby starszej powinna być bogata w produkty zbożowe, głównie pełnoziarniste. Podobnie, jak warzywa i owoce, są one bogatym źródłem błonnika, który poprawia pracę przewodu pokarmowego, skutecznie obniża stężenie cholesterolu i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Produkty zbożowe są źródłem węglowodanów złożonych, dlatego na długo pozostawiają uczucie sytości. Do diety warto włączyć produkty takie jak: pieczywo razowe, kasze (gryczana, pęczak, komosa ryżowa), ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, płatki owsiane itp. W diecie seniora nie może zabraknąć także produktów mlecznych, które między innymi zapobiegają złamaniom kości. Do diety podopiecznego należy włączyć produkty takie jak naturalne jogurty, kefiry, chude białe sery itp. Osoba starsza powinna także spożywać jaja, ryby morskie, chude mięso (np. indyk, kurczak), nasiona roślin strączkowych (np. soczewicy, fasoli), orzechy oraz tłuszcze roślinne (olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej z pestek winogron). Warto także przypominać seniorowi o regularnym piciu wody. Osoba starsza zwykle powinna wypijać 2 litry płynów (głównie wody, ale mogą to być również soki warzywne, herbata, kawa, napoje mleczne).
WAŻNE! Trzeba pamiętać, że w niektórych przypadkach konieczna jest modyfikacja tych zaleceń. Dotyczy to między innymi seniorów, u których zdiagnozowano: otyłość, cukrzycę typu 2, nadciśnienie tętnicze krwi, osteoporozę lub inne choroby przewlekłe. U tych podopiecznych zalecenia żywieniowe powinny być indywidualne, dlatego dietę należy uzgodnić ze specjalistą.
Każda opiekunka powinna wiedzieć, że w diecie seniora ważne jest nie tylko to, co je, ale także to, w jaki sposób to robi. Podopieczny powinien spożywać około 5-6 posiłków, w regularnych odstępach, co 2-3 godziny. Dieta powinna być urozmaicona, a produkty sezonowe. Ponadto opiekun seniora powinien pamiętać, aby wodę oraz inne płyny osoba starsza przyjmowała regularnie. Podopieczny powinien pić je niewielkimi łykami. Zaleca się także, aby przygotowane dania miały niską zawartość soli. Aby urozmaicić ich smak, można wykorzystywać przyprawy oraz zioła. W diecie seniora nie powinny znajdować się produkty takie jak:
Jeśli twój podopieczny choruje przewlekle, pamiętaj, że niektóre leki i suplementy diety wchodzą w interakcje z żywnością. Sprawdź dokładnie, czy konkretne produkty można spożywać, stosując dane preparaty.